Breng de lamsschenkel goed op smaak met peper en zout. Braad rondom aan in een hete koekenpan. Haal de lamsschenkel als hij rondom goed aangebraden is uit de pan en leg op een bord. Doe wat water in de pan en zet terug op het vuur. Schraap de aanbaksels los, die hebben we straks nog nodig.
Snijd de ui, bleekselderij en knoflook en doe met een scheut olijfolie in de braadpan. Fruit deze op middelhoog vuur even aan, zo'n 10 minuten of tot de ui mooi glazig is.
Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even mee (ontzuren). Voeg dan de tomaten en de wijn toe, samen met de bouillon en de verse harde kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
Leg de lamsschenkel in de braadpan samen met het water met de aanbaksels uit de koekenpan. Breng het geheel tot een super laag prutteltje (niet koken!), deksel erop en 2,5 tot 3 uur zachtjes laten garen.
Na 2,5 uur even checken hoe het ervoor staat, valt het vlees bijna van het bot? Dan zit je goed. Zo niet, laat nog even verder (rustig!) garen. Haal de lamsschenkel als hij tender is voorzichtig uit de pan, pak in in aluminiumfolie en leg eventueel in een oven op 180-200 graden.
Draai het vuur onder de braadpan hoger, tijd om de saus in te koken. Reduceer de saus naar gewenste dikte, roer zo nu en dan door om te controleren dat er niets aanbrand op de bodem.
Serveer de warme lamsschenkel met de saus en de gremolata in een mooie schaal/diep bord. Lekker met pasta of gnocchi. Maak af met een lekker frisse salade on the side. Smakelijk!